„Fiecare sistem de armament despre care am vorbit depășește cu ușurință și evită un sistem de apărare antirachetă. Unele dintre ele mai au nevoie de reglaje. Altele sunt deja disponibile trupelor și pregătite pentru luptă. Toate testele efectuate au avut succes”, a spus Putin într-un interviu pentru NBC.
Liderul de la Kremlin a respins ideea avansată de către mai mulți oficiali americani, potrivit căreia acțiunile Rusiei ar putea declanșa un nou Război Rece.
„Din punctul meu de vedere, persoanele care au spus că un nou Război Rece a început nu sunt analiști. Ei fac propagandă. Dacă vorbim despre o cursă a înarmărilor, atunci aceasta a început exact în momentul retragerii Statelor Unite din tratatul ABM (n.a. – Tratatul Antirachete Balistice, semnat în 1972, care prevedea limitarea SUA și a URSS la câte un sistem antirachetă)”, a mai declarat Putin.
Vladimir Putin susține că noul armament anunțat de Rusia este atât de avansat încât banii cheltuiți de Statele Unite pentru sistemele de apărare antirachetă „au fost aruncați în vânt”.
Vladimir Putin a afirmat joi că un atac nuclear împotriva unui aliat al Moscovei va fi considerat un atac contra Rusiei, avertizând că armata rusă deține o rachetă de croazieră invincibilă și va riposta imediat. „Vom considera orice utilizare a armelor nucleare contra Rusiei sau a aliaților ca fiind un atac nuclear împotriva națiunii noastre. Riposta va fi imediată și cu toate efectele aferente”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs rostit joi în Parlamentul de la Moscova.
„Noi le-am transmis de nenumărate ori partenerilor noștri că vom lua măsuri ca reacție la instalarea sistemelor antirachetă americane. În pofida tuturor problemelor cu care ne-am confruntat, Rusia a fost și rămâne o putere nucleară. Nu ne-a ascultat nimeni, trebuie să ne asculte acum”, a adăugat Putin.
Liderul de la Kremlin a atras atenția că armata Rusiei are o rachetă invincibilă, care „poate atinge orice zonă din lume”, neputând fi oprită de sistemele antibalistice instalate de Statele Unite în Europa și Asia.
„Dar trebuie să fie foarte clar: Rusia nu intenționează să atace pe nimeni. Nu este necesar să creăm noi amenințări în lume, ci vrem să stăm la masa negocierilor și să colaborăm pentru înnoirea sistemului internațional de securitate”, a subliniat Vladimir Putin.
Administrația DonaldTrumpa comunicat, joi seară, că nu este surprinsă de amenințările președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a declarat că armata rusă poate ataca nuclear Statele Unite, Washingtonul afirmând că poate contracara atacuri și transmițându-le cetățenilor americani să fie liniștiți.
„Nu suntem surprinși de afirmațiile (lui Vladimir Putin -n.red.), iar poporul american trebuie să fie sigur că suntem pregătiți în totalitate”, a declarat joi seară Dana White, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.